Продължете към съдържанието

Бум в употребата на забранени наркотични вещества сред  деца и младежи

7 деца са хоспитализирани за последните две денонощия в Клиниката по токсикология към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“. Те са на възраст от 4 до 14 год., 6 от които с прием на бисквити, съдържащи тетрахидроканабинол ТНС /канабис/ и едно дете с прием на наркотичен опиат  и кокаин.

Децата са приети с  тежко общо  състояние и количествени и качествени  нарушения в съзнанието. Предприето е  реанимационно, детоксично и специфично лечение. В момента децата са със стабилни жизнени показатели, но сънливи. Уведомени са органите на МВР, отдел „Закрила на детето“ и  Детска педагогическа стая. Води се разследване по случая.

Екипът от лекари в Клиниката по токсикология призовават родители и деца да бъдат внимателни:

„Ние, лекарите токсиколози, сме дълбоко загрижени за последните  случаи на отравяне с  бисквити, съдържащи канабис, които са били предложени на деца от непознати. Това е сериозен проблем, който изисква нашето внимание и действия.“, алармира доц. д-р Евгения Бързашка, началник на Клиника по клинична токсикология.

„Като родители и възрастни е изключително важно да бъдете бдителни и да гарантирате безопасността на децата. Винаги трябва да наблюдаваме какво ядат и с кого общуват. В този случай трябва да подчертаем важността на избягването на всякакви хранителни продукти, предлагани от непознати, особено такива, които могат да  съдържат вещества като канабис- изключително вредни за здравето на децата ни. За да защитите себе си и близките си, имайте предвид следните съвети:

-Уверете се, че познавате добре източника на всички закупени или получени хранителни продукти.

-Не приемайте никакви хранителни продукти от непознати или съмнителни източници.

-Научете децата си никога да не приемат храна от непознати, без първо да се консултират с вас.

-Обучете децата си за опасностите от консумацията на незаконни вещества, като канабис.

-Насърчавайте откритата комуникация между вас и вашите деца, така че те да се чувстват комфортно да споделят своите притеснения или страхове с вас.

-Не забравяйте, че превенцията е ключова, когато става въпрос за защита на нашите деца от потенциални опасности на улицата. Като работим заедно и оставаме бдителни, можем да създадем по-безопасна среда за всички.“, споделя доц. Бързашка.

Клиниката по клинична токсикология към УМБАЛ „Д-р Г.Странски“ в Плевен е единственото специализирано лечебно заведение за лечение на токсикологично болни – деца и възрастни пациенти в Северна България и е Пети – ти Център по Токсикология в страната.