Продължете към съдържанието

БЛС учреди награда за лекарска всеотдайност и етика на името на д-р Стефан Черкезов

  • Новини

По повод 60 годишнината от подвига на д-р Стефан Черкезов и в знак на почит и признателност към личността и делото му, Българският лекарски съюз учреди специално отличие, което ще носи неговото име.

На 15 август 1963 г. 26-годишния д-р Стефан Черкезов спасява 47 души от пламнал автобус и загива от тежките си изгаряния. Високоморалната му постъпка се превръща в олицетворение на себеотрицанието в името на спасения човешки живот. За първи път наградата на името на д-р Черкезов ще бъде връчена по време на официалната церемония „Лекар на годината“ в Деня на българския лекар – 19 октомври. Тази година е специална, защото вече две десетилетия на своя празник гилдията награждава най-заслужилите свои членове. Номинациите в отделните категории за „Лекар на годината“ вече започнаха. Ето и кои са те:

1. Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност

2. Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники

3. “Ти си нашето бъдеще“ – награда за младите медицински надежди на България

4. Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация

5. Лекар на годината 2023

Ново специалното отличие за лекарска всеотдайност и етика „Д-р Стефан Черкезов“. Изискванията за подаване на предложения в горепосочените категории са следните:

– упоменаване за коя от посочените категории предлагате номинация;

– кратка професионална биография на номинирания кандидат (особени заслуги в областта на медицината, международни изяви на кандидата (ако има такива) и т. н. ).

От съсловната организация припомнят, че номинации могат да бъдат подавани от регионалните лекарски колегии, дружествата по специалност, лечебни заведения, отделения, отделни лекари и пациенти. Комисия, включваща представители на ръководството на БЛС, ще разгледа предложенията и ще отличи победителите. Регламентът предвижда с най-голяма тежест при отличаването на победителите да са номинациите подадените от регионалните лекарски колегии. След тях като тежест се нареждат: дружествата по специалност, лечебните заведения, отделенията и т.н. Номинациите могат да се изпращат до 30 септември 2023 г. на специално създаден за целта електронен адрес – lekarnagodinata2023@blsbg.com. Българският лекарски съюз продължава и кампанията за набиране на средства за изграждане на бюст-паметник на д-р Стефан Черкезов. Той ще бъде поместен в новата сграда на съсловната организация на ул. “Доспат” 2 в столицата.