Продължете към съдържанието

Близо 1000 кандидат-студенти се явиха в Медицински университет – Плевен на редовния конкурсен изпит по биология и химия

Той е за специалностите „Медицина“ и „Фармация“ на университета

Редовният приемен изпип за кандидатите за специалностите медицина и фармация се проведе на 4 юли 2023 г. Кандидат-сутдентите заеха местата си в изпитните зали до 8,30 ч на Ректората, Факултет „Фармация“ и Учебния корпус на МУ-Плевен. Точно в 8,40 ч. в зала „Асклепий” произволно бяха избрани зрелостници, които изтеглиха изпитните варианти по биология и химия. Това се случи в присъствието на ректора проф. д-р Добромир Димитров, председателите на комисиите за оценяване на конкурсните работи по биология и химия проф. Милена Атанасова и проф. Ангелина Стоянова, председателя на Техническата комисия за прием на кандидатстудентски документи Виржиния Лазарова, родители и журналисти.

Ректорът проф. д-р Добромир Димитров, поздрави кандидат-студентите с думите: „Днес е един истински празник за Университета, заради огромния интерес на толкова много млади хора. Не си мислете, че съм забравил какво е чувството да си в тази зала. Преди 25 години съм бил на Вашето място и имах честта да изтегля един от въпросите. Днес ще трябва да реализирате всички усилия, които сте положили до момента, както и да покажете знанията и уменията, натрупани през последните години. Вие сте на прага на един от най-важните етапи в своя живот. Искрено Ви пожелавам да покажете най-доброто от себе си, да сте спокойни, мотивирани и вярващи в успеха. И дано на есен да се видим в аудиториите на Университета. Пожелавам Ви успех!“.  Той поясни, че  тазгодишната кампания в МУ-Плевен се отличава с рекорден брой явили се кандидати на предварителните изпити – 1000 души.  Затова сега на редовния изпит има с 30-40 кандидати по-малко от миналата година, тъй като някои са доволни от оценката си на предварителния изпит. Според проф. Димитров, интересът към Медицинския университет в Плевен се запазва, а с всяка година се отчита ръст на кандидатите най-вече при магистърските програми.

За редовния приемен изпит по биология и химия в МУ-Плевен документи са подали 978 души. За поредна година изпитът за специалностите „Медицина“ и „Фармация“ е двукомпонентен с продължителност четири часа, без фиксиране на времето за представяне по двете дисциплини. В балообразуването участва оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература от дипломата за средно образование и утроените оценки от конкурсните изпити по биология и химия. Максималният бал е 42 единици, а минималният бал – 24. Класирането се извършва по реда на желанията и по низходящ ред на бала, като водещ критерий е редът на посочената специалност и след това балът.

С Решение на Министерски съвет са утвърдени местата за прием на студенти по държавна поръчка – 120 за медицина и 53 за фармация. Първото класиране за магистърските специалности ще излезе на 17 юли 2023 г.