Продължете към съдържанието

Белгийски и плевенски ортопеди от МБАЛ „Авис Медика“ извършиха демонстрационни операции за смяна на тазобедрена става по щадящ метод

Два дни в отделението по ортопедия и травматология в МБАЛ „Авис Медика“ в Плевен, се извършиха демонстрационни операции по нов метод за смяна на тазобедрена става. По покана на д-р Роберт Халваджиян, началник на отделението и Медицинска Техника Инженеринг ООД гост, в болницата беше д-р Дирк Джорисен, от Белгия.

Специалисът е с над 15-годишен опит в областта на ендопротезирането с директен преден достъп. По време на визитата му в Плевен бяха извършени четири операции за смяна на тазобедрени става, които са с директен преден достъп. Те бяха приложени съвместно с д-р Роберт Халваджиян и екипът му. В хода на интервенциите са използвани импланти на производителя Mathys, като повече за тях можете да се прочете  на www.izkustvenastava.com.

Наскоро д-р Халваджиян, е преминал успешно кадавър курс за директен преден достъп за смяна на тазобедрена става в Полша. Курсът е проведен в специална лаборатория и е организиран от швейцарския производител на изкуствени стави.

Методът с преден достъп позволява смяната на тазобедрената става да бъде извършена без да се засягат мускули и с минимална кръвозагуба. Следоперативното възстановяване на пациента е много по-кратко в сравнение с другите достъпи, като пациентите се вертикализират в рамките на 24 часа след интервенцията.