Продължете към съдържанието

Бабинден по стар стил отбелязаха в АГ комплекса на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен

По традиция Бабинден и Деня на родилната помощ отбелязаха в Акушер-гинекологичния комплекс на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“. Празникът е посветен на родилната помощ, акушерките, родилките и здравето на децата. Българинът на този ден почита „бабата“, опитната жена, която е изпълнявала ролята на акушерка в миналото.

По традиция, в комплекса се проведе церемония по измиване на ръцете на най-старата акушерка от най-младата. Тази година най-младата акушерка -Виктория Андреева изми ръцете с вода и сапун на старшата акушерка на АГ-комплекса Наташка Андреева. След това тя пък изми бебета и деца, които през годините са родени в отделението по акушерство и пожела всички да са здрави, годината да е успешна, а в АГ комплекса ражданията да са леки. Празникът уважиха и началниците на отделения и клиники в АГ-комплекса. Поздрави към колегите си отправиха д-р Михайл Цветков, началник на отделение по акушерство, който каза, че те са първите специалисти, които подават ръка на новия живот. Д-р Калин Поповски, началник на комплекса, каза, че той остава предпочитан от жените, а причината е професионализма на колегите му и работещите в него. Доц. д-р Виктория Атанасова, началник на Клиниката по неонатология, призова да не се забравя, че някогашните им колеги са ги учили на човечност. И припомни, че не бива да се забравят съветите на хора като д-р Георги Кюмюрджиев, д-р Аспарух Георгиев, д-р Никола Поповски-старши, както и д-р Пандурски, които са били сърцето на комплекса.  Сред гостите на тържеството бяха медицинска сестра Надя Димитрова, предсдедател на БАПЗГ -Плевен и м.с. Мария Гиздовска, която отговаря за болничната дейност на асоциацията. Също така много деца, които са родени в АГ-комплекса също почетоха празника на родилната помощ.

Наскоро д-р Михаил Цветков, началник на отделение по акушерство поясни, че през 2023 г. общо ражданията в АГ комплекса са 1125. И каза, че ражданията са намалели едва с 23 и се запазва тенденцията в Акушеро-гинекологичния комплекс ражданията да са най-много.

В него се превеждат всички тежки случаи от Централна Северна България. АГ- комплексът е един от най-предпочитаните от бъдещите майки и заради Клиниката по неонатология, която е с трето ниво на компетентност. В нея през миналата година и на фона на намалялата раждаемост в страната, но и на конкуренцията на частните клиники са преминали 1150 новородени, допълни наскоро началникът й доц. д-р Виктория Атанасова. Тя поясни, че от общо 8 работещи лекари в клиниката, четирима са със специалност неонатология. Неонатологичната клиника и специалистите й са републикански център по неонатология, в които се консултират и отглеждат всички проблемни деца от Централна Северна България.