Продължете към съдържанието

Асистент Нина Михайлова: Децата, бременните и жените в активна детеродна възраст са група, към която трябва да се отнасяме внимателно

Над 230 бяха участниците в Петия конгрес на Асоциацията на рентгеновите лаборанти по образна диагностика и терапия в Плевен

МУ-Плевен беше домакин на Петия конгрес на Асоциацията на рентгеновите лаборанти по образна диагностика и терапия. Той се проведе под патронажа на ректора на висшето училище проф. д-р Добромир Димитров, с подкрепата на Българска Асоциация по радиология /БАР/. Висшето училище предостави трибуна за споделяне на опит и знания на над 230 участници. Ето какво каза за подготовката и самия форум, асистент Нина Михайлова, председател и главен организатор на конгреса.

-Асистент Михайлова, как премина организацията на конгреса?

– Благодаря за въпроса.  Организацията на форума премина доста интензивно и динамично. Благодаря за подкрепата на ръководството на МУ-Плевен в лицето на ректора на Висшето училище –  проф. д-р Добромир Димитров, за да се осъществи той и протече безпроблемно.

-Темата на форума беше безопасността на бременни и деца по време на образни изследвания, какво е важно да се знае?

– Йонизиращите лъчения, каквито са и рентгеновите лъчи оказват вредно влияние на организма. То не се проявява веднага, нужни са месеци, години или десетилетия. Децата са една от уязвимите групи. Причини за това са бързо делящите се клетки на подрастващия организъм и дългият живот, който е пред тях.  За това с тях трябва да се отнасяме много внимателно. Бременните жени също са рискова група. Рентгеновите лъчи не са толкова опасни за самата жена, колкото за плода. Йонизиращите лъчи са особено  опасни през първия триместър от бременността, когато протича органогенезата. Не мога да не спомена и колегите рентгенови лаборанти – жени, които са в детеродна възраст. Те трябва да съобразят планирането на бременността си с излизането от лъчева среда.

-Асистент Михайлова, колко са специалистите,  които участваха във форума?

– Над 200 наши колеги от страната и чужбина се регистрираха и участваха в Петият конгрес на Асоциацията на рентгеновите лаборанти по образна диагностика и терапия. Радостно е, че все повече млади колеги участват и ще наследят знанията ни. Предконгресно, на 5 октомври, се проведе  Workshop на тема „Какво трябва да знаем за йодните контрастни материи“, организиран от проф. д-р Галина Кирова. Международното дружество на рентгеновите лаборанти /International Society of Radiographers and Radiological Technologists – ISRRT/ беше представено от гост-лекторите  Еутимиос Агадакос /Euthimios Agadakos/, регионален директор на дружеството за Европа, с основни области на интерес, КТ, радиационна защита, безопасност на пациентите и Димитрис Кацифаракис /Dimitris Katsifarakis/, член на борда на ISRRT.

– Каква бе научната програма на конференцията?

– Програмата обсъдихме много внимателно, като целта беше от една страна да се ангажират чисто смислово нашите делегати, а от друга – да се създадат условия за разширяване на социалните контакти на младите ни колеги, които в бъдеще биха се оказали особено ценни за тях. На форума се представиха над 25 доклада на теми от денталната, рентгеновата, интервенционалната, мамографската, магнитно-резонансната, компютър-томографската диагностика, лъчелечение и нуклеарна медицина, както и 5 сателитни фирмени симпозиума.  Фокусът на конгреса, както споменахме горе бе насочен към образната диагностика и терапия на три групи лица – деца, бременни и жени в детеродна възраст.

– Спазват ли се правилата за работа с рентгенови лъчи и как стоят нещата у нас и в Европа?

– За да се спазват едни правила, те трябва да съществуват. При нас очакваме те да бъдат заложени в стандартите, каквито са в света. Образната диагностика и терапия разполага с модерна апаратура, след като през 2018 г. беше приета наредба, която задължи всички лечебни заведения да се дигитализират.  Искам да припомня, че не машините, а специалистите зад тях са важни. Колкото и съвършена да е една апаратура, колкото и сложно да е едно изследване, зад него стои добре обучен, емпатичен специалист.

.