Продължете към съдържанието

75-години от създаването си отбеляза първото медицинско училище в Плевен

С награди и национална научна сесия „С визия към бъдещето“, Медицински колеж при МУ– Плевен отбеляза 75-а си годишнина

С тържествена церемония, която се проведе на 27 октомври 2023 г., в зала „Амброаз Паре“ на Телекомуникационния център Медицински колеж – Плевен, започна честването на 75 години от основаването на първото медицинско училище в града. В годината на юбилея бивши ръководители и дългогодишни преподаватели бяха удостоени с плакети за заслуги към развитието и утвърждаването на Медицинския колеж.

Сред тях са акад. Григор Горчев, проф. д-р Славчо Томов, проф. д-р Добромир Димитров, директорите на МК д-р Ваня Бенкова, доц. д-р Мария Александрова, доц. д-р Павлина Йорданова, доц. д-р Евгения Бързашка, както и проф. Константин Койчев, който е един от първите преподаватели в Колежа, както и други специалисти.  

На 27 и 28 октомври 2023 г. за 21 път се проведе и Национална  научна  сесия  за  студенти  и  преподаватели под мотото „С визия към бъдещето“,посветена на 75-та годишнина от създаването на първото  медицинско училище в град Плевен. Форумът се организира и провежда ежегодно от Медицински колеж – Плевен от 1999 г. Той дава възможност на преподавателите и студентите от Медицинския колеж и факултетите на МУ-Плевен да обменят опит с колегите си от страната, да обсъдят предизвикателствата и иновациите в различни тематични области.

Целта на Научната сесия на Медицински колеж – Плевен е да се запознаят участниците със съвременните тенденции в развитието на общественото здраве, здравните и социалните грижи, търсейки иновативни подходи и технологии за прилагането им в теорията и практиката.

В научния форум участваха преподаватели и студенти от водещи университети и лечебни заведения от цялата страна: Медицински университет – София; Медицински университет – Пловдив; Медицински университет – Варна; Медицински колеж към Тракийски университет – Стара Загора; Медицински факултет на СУ „Св. Климент Охридски“; ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“; Бургаски свободен университет; УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен; УМБАЛ  – Бургас и други.

По инициатива на Регионалния академичен център, в рамките на честванията на 75-та годишнина от основаването на Медицинския колеж в Плевен, се организираха шест обучителни курса. Обученията се проведоха със съдействието на доц. Теодора Вълова и ас. д-р Мария Колева на 27 и 28 октомври в зала „Амброаз Паре“ на Телекомуникационния център. В тях се включиха над 130 участници – студенти, преподаватели и медицински специалисти в областта на рехабилитацията, ерготерапията и козметиката. Те взеха участие в теоретични и практически модули.

Академично слово изнесе проф. Константин Койчев, който е бил един от първите преподаватели на Колежа в Плевен. Той е световноизвестен учен в областта на медицината и носител на званието „Почетен гражданин на Плевен“ и на почетното звание „Доктор хонорис кауза” на МУ-Плевен.

В далечната 1948 година на 4 юли, група плевенски лекари и медицински сестри, като последователи на делото на Флорънс Найтингейл, учредяват Медицински техникум в гр. Плевен.

Флорънс Найтингейл е милосърдната сестра, която завинаги променя медицинската грижа, поставяйки основите на професионалното сестринство. Известна е като английската здравна реформаторка, създала първото медицинско сестринско училище в Англия.

Медицинският колеж в Плевен е създаден първоначално като медицински техникум за обучение на медицински сестри, с решение на Министерството на народното здраве през 1948 г. в съответствие със Закона за народното здраве, действащ в този период.