Продължете към съдържанието

63 абсолвенти от факултет „Обществено здраве“ на МУ-Плевен се дипломираха днес

63 абсолвенти от факултет „Обществено здраве“ на МУ-Плевен, днес получиха  своите дипломи. Това стана на специална церемония в зала „Магнум“ на Втора клинична база.

 Зам.- ректорът на университета доц. д-р Соня Вълкова подчерта, че тържествената промоция днес ще остане в историята на висшето училище, тъй като се дипломира първият випуск бакалаври от новата специалност „Социални дейности в здравеопазването“. 

„През 2023 г. Световната здравна организация чества своята 75-а годишнина и използва случая да акцентира върху глобален здравен проблем, като се насочи вниманието върху ключовата роля на здравния работник, на медицинските сестри, рехабилитатори, акушерки и социални работници, чиято неуморна работа ги превръща в гръбнака на всяка една здравна система“, каза доц. д-р Вълкова. 

„Тревожни данни периодично ни напомнят, че медицински кадри напускат страната ни на първо място заради по-добро заплащане. Повече от половината от здравните специалисти са прогонени и от проблемите в здравната ни система, от невъзможността за реализация, специализация и квалификация“, каза още доц. д-р Вълкова. И  подчерта, че Медицинският университет в Плевен се развива динамично, обновявайки непрекъснато своя профил на новатор именно заради младите хора, които се обучават в него.

На тържествената церемония своите дипломи получиха 45 бакалаври от специалностите „Медицинска рехабилитация и ергоперапия“, „Социални дейности в здравеопазването“ и „Опазване и контрол на общественото здраве“ и 18 магистри по „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“ и „Управление на здравните грижи“. Също така имаше и специална изненада за всички, които по време на обучението си са станали родители.

Абсолвентите, техните близки и гостите на церемонията, която се състоя в зала „Магнум“ на Втора клинична база, бяха поздравени от Танцовия състав на Медицинския университет в Плевен с ръководител Джейлян Демирев и от Разал Мохамед, студент по медицина от Индия, млад талант и участник в студентския фестивал Ден на народите 2023.