Продължете към съдържанието

30 май – Световен ден за борба с множествената склероза (МС)

Световният ден на множествената склероза е глобална инициатива за информираност и повишаване разбирането за това заболяване. Всяка година това своеобразно МС движение предоставя на обществеността информация за заболяването множествена склероза и дава разбиране как МС повлиява живота на повече от два милиона души по целия свят. От няколко години Световният ден на МС е на 30 май.

Първият световен МС ден е отбелязан на 27 май 2009 в 67 страни по целия свят. Към момента, поради липсата на Национален МС регистър, в България липсва официална статистика колко точно е броят на болните. Предполага се, че са около 7000 души. Всяка година се регистрират 160 нови случая. В SmartMS има регистрирани над 2000 пациента от 8 експертни комисии. Работим за изграждането на единна система за всички, свързани в борбата с множествената склероза.

Множествената склероза (МС) е автоимунно заболяване на централната нервна система, при което се уврежда обвивката на нервните влакна и се нарушава предаването на нервните импулси. Заболяването започва в млада възраст (най-често между 20 и 40 год.) и при закъсняло или неправилно лечение може да доведе до инвалидизация на болния.

В последните десетилетия лечението на МС направи значителен прогрес. Въпреки че все още няма лекарства за излекуване от заболяването, налице са редица медикаменти с доказан ефект, които намаляват значително риска от нови пристъпи, забавят прогресията на заболяването и позволяват на болните да живеят нормално.