Продължете към съдържанието

13 на сто е честотата на бъбречните заболявания у нас

„Бъбречно здраве за всички“ е мотото на тазгодишния Световен бъбречен ден

Световният бъбречен ден през 2024 година се отбелязва на 14 март и преминава под мотото „Бъбречно здраве за всички”. Той се провежда от 2006 година, всеки втори четвъртък на март, каза доц. д-р Бисер Борисов, началник на Клиника по нефрология при УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен.

На пресконференция в клиниката той поясни, че хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ) се очертава като една от най-известните причини за смърт и страдание през 21-ви век.

Отчасти поради нарастването на рисковите фактори, като затлъстяване и захарен диабет, броят на пациентите, засегнати от ХБЗ, също се увеличава, засягайки приблизително 843,6 милиона души по света към 2017 г. Проучвания, направени в нашата страна показват, че честотата на бъбречната заболеваемост в България е почти 13%. Тези данни трябва да се интерпретират на фона на информацията, че бъбречните заболявания, водещи до терминална бъбречна недостатъчност протичат без болки и други признаци. Понякога, високото артериално налягане е единствен тих свидетел на случващото се в нашите бъбреци. Основните заболявания, които увреждат бъбреците и стават причина за необходимост от бъбречно-заместителна терапия са захарния диабет и артериалната хипертония.

Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Д-р Георги Странски” е най-старото звено на територията на град Плевен, в което се диагностицират и лекуват бъбречни заболявания.

През есента на тази година Клиниката по нефрология ще отбележи 50-годишен юбилей

На фона на наличните в момента още три отделения по диализа, на територията на град Плевен, нашата Клиника запазва водеща роля в тази дейност с над 10 000 хемодиализни процедури, проведени през 2023 година, каза доц. д-р Борисов. Той поясни, че в отделението по нефрология се прилагат всички съвременни диагностични и терапевтични процедури при заболявания на бъбреците. „В последните няколко месеца отчитаме нарастващ интерес към отделението както от пациенти от плевенска, така и от съседните и по-далечни области на Северна България. Все по-често тук предпочитат да се лекуват жители на областите Ловеч, Монтана, Велико Търново“, каза началникът на клиниката доц. д-р Бисер Борисов. През първите два месеца на тази година, броят на пациентите лекувани в отделението по нефрология се е увеличил с почти 60 на сто, в сравнение със същия период за миналата година. Това прави Клиниката по нефрология желано място за обучението на студенти по „Медицина” и следдипломно обучение на лекари по научната специалност „Нефрология”. Доц. д-р Борисов, поясни, че клиника е с трето ниво на компетентност, като тук се извършват всички необходими диагностични и терапевтични дейности, свързани с лечението на пациенти с бъбречни заболявания, като екипът работи добре с други университетски болници в страната.