Продължете към съдържанието

Зачестяват инцидентите с малчугани, погълнали капсули за пране

Децата често ги мислят за бонбони, казва д-р Зарева от „МБАЛ Св.Иван Рилски“ в Горна Оряховица

Все повече зачестяват случаите на пострадали малки деца, които при игра са погълнали капсули за пране, съобщава началникът на Отделнието по педиатрия в МБАЛ „Св.Иван Рилски“ в Горна Оряховица, д-р Елена Зарева.

„С ярките си цветове и атрактивен външен вид, те са изкушение за децата, но могат да създадат сериозни усложнения на здравето“, коментира д-р Зарева.

„Нека родителите да са много отговорни и да не оставят децата без надзор“, апелира тя. Най-често след такива инциденти в отделението пристигат малки пациенти на възраст от 2 до 5 години. При всеки такъв случай се прави консултация с токсиколога д-р Виолета Пашова. Промивки не се правят, тъй като перилният препарат се разпенва и засяга по-големи повърхности. „В повечето случаи своевременната медицинска намеса предотвратява сериозни усложнения“, коментира още д-р Зарева. При по-тежко пострадалите деца се наблюдава повръщане. От началото на август в отделението е отчетен ръст и на стомашно-чревните инфекции, което е характерно за този сезон. Обикновено оплакванията са след завръщане от почивка на море. Педиатрите напомнят, че трябва да се спаззва добра лична хигиена и да се внимава каква храна се консумира в заведенията. През лятото се увеличават и алергиите и кожните обриви сред малчуганите, отчита още д-р Зарева.